ilze.ucoz.lv

Piektdiena, 29.03.2024, 02:20
Sveicināti Viesi

Reģistrācija
Ieeja
Sākums » 2009 » Jūlijs » 5 » Petūnijas no spraudeņiem
18:49
Petūnijas no spraudeņiem



    Nokarena auguma petūnijām septembra sākumā saīsina dzinumus — apgriež noražojušos, atstājot 15–20 cm garus ar lapām. Pēc apgriešanas vēl nedaudz mēslo, lai rudenī augiem lapu žāklēs pagūtu izveidoties jauni dzinumu aizmetņi. Pirms salnām tos ar visām kastēm ienes telpās. Ja ir maz vietas, augus pārstāda puķpodos ar svaigu augsni. Novāc nokaltušās lapas un dzinumus. Saglabāt var tikai veselus augus, tāpēc jāpārliecinās, vai tajos nav iemitinājušies kaitēkļi.

Ziemošanas laikā temperatūru pazemina līdz +12...+14°C, augus novieto gaišā telpā, nemēslo, laista mēreni, neiekaltē. Palielinoties gaismas intensitātei un dienas garumam, jau februārī un martā temperatūru paaugstina līdz +15...+18°C. Sākoties veģetācijai, mēslo reizi nedēļā.

Ziedošo nokareno augu jaunos dzinumus parasti apsakņo no februāra līdz aprīlim. Galotnes spraudeņus ņem tikai no jaunākajiem mātesaugiem (viengadīgiem augiem, kas pavasarī pavairoti ar spraudeņiem), dzinumiem jābūt nobriedušiem, 5–10 cm gariem, ar trim četriem lapu mezgliem. Pavairojot augus agri pavasarī, jau maijā, jūnijā iegūst kupli saaugušus cerus.

Spraudeņus sprauž kūdras un perlīta vai grants maisījumā (1:1), dēstu kastīti pārsedz ar caurumotu plēvi, noliek gaišā vietā. Apsakņošanai vēlama +18...+22°C temperatūra. Lai neizplatītos slimības, spraudeņus aplej ar 0,15–0,2% previkura šķīdumu. Stādiņi bieži jāmitrina, pirmajā nedēļā jāpieēno. Labvēlīgos apstākļos spraudeņi apsakņojas pēc trim nedēļām. Augus iepodo 5. nedēļā pēc iespraušanas, galotņo 6. nedēļā, ziedošus augus iegūst 10.–12. nedēļā.

   Jaunākās nokareno petūniju šķirņu grupas

- 'Sanguna' — sāk ziedēt agrāk, salīdzinot ar surfīniju grupas petūnijām, labi zarojas, nav nepieciešama galotņošana, dzinumi sasniedz līdz 150 cm garumu. Ziedi nelieli, bet daudz. Šīs petūnijas ir izturīgas pret nelabvēlīgiem laika apstākļiem, ātri atjaunojas pēc lietus. Pareizi kopjot, zied visu vasaru, līdz salnām. Sērijā 20 krāsas (piemēram, «Atomic Blue», «Lipstick Rose», «Orchid Vein», «Pastel Yellow», «Pink Stripe»).

- 'Plush' — ļoti agra, teicami zarojas, ziedi vidēja lieluma, augšanas sākumstadijā aug stāvus, vēlāk iegūst nokarenu formu. Sērijā 7 krāsas (piemēram, «Red», «Lilac Pearl», «Deep Pink», «Salmon»).

   UZZIŅA

Dažkārt mājas apstākļos pavairotas petūnijas zied vājāk nekā dārzniecībā audzētās. Visbiežāk pie tā vainojamas vīrusu izraisītās slimības. Vīrusi strauji vairojas, arvien vairāk novājina ziedošos augus, kavējot to augšanu un attīstību.

Kategorija: Dārzniecība | Skatījumu skaits: 3926 | Pievienoja: ilze | Birkas: Dārzniecība | Reitings: 0.0/0
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Vietnes izvēlne


Onlain spēles

Lejuplādes



FORUMS


Šodien dzimšanas diena:
BaCa(42)

Kategorijas iedaļa
Seriāli [5]
Forums [3]
Zirgi [5]
Grāmatas [3]
Mūzika [3]
Kino [3]
Sabiedrība [3]
Humors [2]
Photoshopes [3]
Video [7]
Stils un Mode [2]
Datori un mobīlie [2]
Sievietēm [3]
Grūtniecība [10]
Sports [2]
Bērni [12]
Grutniecība pa trimestriem [38]
Bildes [2]
Viņai un Viņam [6]
Spēles [38]
Dārzniecība [2]
O!Kartes akadēmija [15]
ilze  | (26)
ottojaaremaa  | (6)
stiene  | (3)
AIRISA  | (3)
krajpin  | (3)
Foto albūms
Gadījuma bilde:
Trakry
Gadījuma bilde:
Pienene
Gadījuma bilde:
3
Gadījuma bilde:
Bilde 7
Gadījuma bilde:
bildīte
Mini-čats
200
TOP komentāri
ilze


Komentāri: [12]


ottojaaremaa


Komentāri: [9]


Lilli


Komentāri: [4]


AIRISA


Komentāri: [4]


osis123


Komentāri: [1]


Statistika

Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0



Saitā reģistrējušies
Pavisam kopā: 247
Pēdējā mēneša laikā: 0
Pēdējā nedēļā: 0
Vakar: 0
Šodien: 0

 No viņiem
Administrātore: 1
Eksperti: 0
Aktīvi lietotāji: 3
Reģistrējušies: 243

 No viņiem
Vīrieši: 109
Sievietes:138


Šodien šeit bijuši:



Ieejas forma

Meklēšana


Ierakstu Arhīvs
Tagu mākonis
Faili muzika Photoshop art Design wallpaper Opera Windows graphics love 3D fantasy Lady Gaga rokdarbi games Speeles Ugunsgrēks photoshapes Dārzniecība Zirgi Seriaali fashion mobiilie vinnai un vinnam Bērns Beerns O kartes akademija Sievietem speles