ilze.ucoz.lv

Ceturtdiena, 18.04.2024, 08:01
Sveicināti Viesi

Reģistrācija
Ieeja
Sākums » 2009 » Februāris » 5 » Lai rozā brilles nenokristu!
15:24
Lai rozā brilles nenokristu!


Mīlēt nozīmē saprast, bet saprast - izskaidrot. Tā varētu būt kā formula, kā laulātie savā starpā runātos ne tikai par sadzīviskām lietām – ko ēdīsim, ko pirksim, kur brauksim, bet arī par jūtām un emocijām, priekiem un bēdām.


 



Tā ir tik fantastiska sajūta, kad tikko esi iemīlējies – visu laiku gribas smaidīt, visa pasaule liekas skaistāka, labāka. Liekas, ka šīs sajūtas ilgs mūžīgi un nekad nebeigsies lidināšanās pa mākoņiem. Tomēr, kad iemīlēšanās laiks beidzas un uzsākta kopdzīve, attiecībās drīz vien iezogas rutīna - ikdiena. Jo nekur jau nepazūd pienākumi – darbs, studijas, bērnu audzināšana, veļas mazgāšana, pusdienu gatavošana, dzīvokļa remonts, ravēšana utt. Varbūt ir nogurums, nāk miedziņš, pārņem slinkums un gribas vienkārši pavaļoties pie televizora? Bet izrādās, ka no tā cieš attiecības. Nav vairs rozā briļļu, nav vairs tauriņu vēderā, ir tikai steigā uzspiesta buča no rīta un vakarā... Un puķu pušķis dzimšanas un iepazīšanās gada dienās. Un vēl tad, kad vīrs nogrēkojies, pārāk ilgi aizsēžoties ar draugiem pie alus kausa.

Kas jādara, lai pāra attiecībās neiestātos rutīna?

Jebkuras attiecības, kuras cilvēkam šķiet nozīmīgas, ir jāizkopj un par tām ir jārūpējas, turklāt, tas ir jādara abpusēji.
Daži padomi:
*atrast laiku atpūtai,
* atrast laiku sarunām divatā,
* sagādāt patīkamus pārsteigumus partnerim,
* palutināt un iepriecināt vienam otru,
*atrast kopīgas intereses un aizraušanās,
*veidot abiem un savām attiecībām nozīmīgus rituālus, tradīcijas,
*izdomāt abiem kaut ko interesantu un jaunu.

Kāpēc pāris kļūst nīgrs? Kur pazūd komplimenti?
Mēdz būt dzīvē saspīlējumi, kas atnāk un aiziet, un pēc tam līdzsvars un labsajūta pāra attiecībās atgriežas.
Tomēr, visbiežāk tā notiek tajos gadījumos, kad vienam vai abiem partneriem ir grūtības un trūkst prasmes paust savas jūtas un runāt par tām - ir grūtības dalīties savās problēmās, attiecībās ir par maz atklātības un uzticēšanās. Ja pārim krīze ieilgusi un saviem spēkiem to risināt neizdodas, jāvēršas pie ģimeņu konsultanta, psihoterapeita, psihologa.


Kurš vainīgs?
Vai nav tā, ka sievietes apprecoties bieži vien sāk aizmirst par pucēšanos. It kā ārišķīgi, bet vai tam nav nozīmes vīra atsalšanai pret sievu? Vai nav tā, ka vīrietis apprecoties, aizmirst teikt komplimentus savai mīļotajai?
“Kā jau minēju, attiecības ir jāizkopj un par tām ir jārūpējas abiem. Katrs pāris un viņu attiecības ir unikālas. Jebkuram pārim varētu uzdot divus jautājumus: “Ko katrs ir gatavs ieguldīt attiecībās un ko no tām sagaida?” Mums pavērtos bezgala daudz dažādu atbilžu.”

Kā likt tauriņiem atkal dejot?
Ja attiecībās kaut kas traucē, tad par to ir jāsāk runāt ar partneri. Varbūt viņš jūtās tāpat, bet varbūt jūtas apmierināts… Mīlestība ir bezgalīgi daudz apdziedāta, tās ir skaistas un intensīvas jūtas. Daudzi pēc tās tiecas, sapņo un cer. Iemīlēšanās ir skaista un cilvēki to mēdz piedzīvot vairākkārt. Taču iemīlēšanās ir tāds eiforisks stāvoklis, kad cilvēks jūtas ļoti labi un ir bez kritikas attiecībā uz cilvēku, kurā ir iemīlējies. Speciālisti pat uzskata, ka iemīlējies cilvēks ir tāds mazliet kā nevesels.
Reanimēt jūtas praktiski nav gandrīz iespējams, bet attiecības ir iespējams uzlabot. Taču ar vienu noteikumu - ja vien pārim ir bijušas patiesas mīlestības jūtas, kaisle, emocijas. Dažreiz pāris vai kāds no pāra cer, ka viņu attiecības spēs izglābt kāds cits - kopīgs bērns, vecāki, konsultants. Taču pie psihologa vai psihoterapeita pāriem var izdoties gan stiprināt savas attiecības, taču dažkārt tiek pieņemts lēmums par šķiršanos. Manuprāt, svarīga ir spēja paust, izrādīt savas jūtas, par tām runāt, jo konflikti un domstarpības, atsvešināšanās rodas tur, kur savā starpā runā maz, jo tad rodas arī pārpratumi. Turpinot šo domu varētu teikt, ka mīlēt nozīmē saprast, bet saprast - izskaidrot. Tā varētu būt tāda kā formula, kā runāties savā starpā un ar ko sākt. Turklāt pārim jāmācās runāt par sevi, jo tad parādās realitāte. Iemīlēšanās ir skaista, bet pastāvīgām un noturīgām jūtām nozīmīga ir realitāte - kā ir patiesībā? Nevis - es pieņemu, gaidu un man liekas, vajadzētu būt. Pāriem ir vajadzīga tuvība, uzticēšanās un sarunas.

Trešais!
Katrām attiecībām un pārim ir liels pārbaudījums, kad attiecībās parādās trešais - bērns. Parādās jaunas - vecāku lomas, vairāk raižu, rūpju, pienākumu, lielāka atbildība un vairāk arī prieka. Līdz bērniņš kļūst par trīsgadnieku un sāk apzināties savu “es”, māmiņai ir vairāk uzmanības jāvelta bērniņam. No tā izriet, ka māmiņai un vienlaikus sievai ir vajadzīgs lielāks atbalsts no citiem, pirmkārt jau no partnera. Rūpes par bērnu ir abu vecāku uzdevums. Visi ir ieguvēji, ja tētis un vīrs prot izpalīdzēt un mazliet būt gan par pavāru, aukli, apmīļotāju.
Ir vajadzīga praktiska izpalīdzēšana no vecmāmiņām, auklēm, lai laulātie divatā varētu aiziet uz teātri, kino, restorānu, paslidot vai paņemt brīvu vakaru mājās. Atpūta divatā veiksies labāk, ja katrs atrod arī mirkli sev un par ikdienas steigu, rūpēm, raizēm jau ir izrunāts un tiek meklēti vajadzīgie risinājumi.
Pāris dzīves gājumā iziet dažādus dzīves ciklus. Sākumā pārī ir ļoti ciešas attiecības. Ienākot trešajam - bērnam notiek zināma attālināšanās vienam no otra, dažreiz pāris vai kāds no pāra uztver to pat kā krīzi. Bērniem pieaugot ir tāda kā zaudējuma izjūta vai pat partnera zaudējuma izjūta. Tas ir brīdis, kad pārim ir jācenšas atkal satuvināties - līdzīgi kā attiecību sākumā. (no Vācijas psihoterapeites L.Fon Keizerlinkas skolnieces M.Heizel- Junger lekcijas 2008.g.)

***
Nekas tik traks nemaz nav jādara, lai rozā brilles nepazustu. Jābūt ne tikai apzinīgiem dārzu rušinātajiem, bet arī strādīgiem attiecību kopējiem.
Šodien tā vietā, lai atkal jau spodrinātu vannas istabas spoguļus, es uzaicināšu vīru romantiskās vakariņās kāda jaukā restorāniņā. Atstāšu mūsu puiku pie vecmammas, lai padara savus nerātnos bērna (ne)darbiņus tur. Un atstāšu savu nogurumu kaut kur citur. Nenesīšu to uz mājām. Tā, tas ir izlemts. Hmm, ko lai velk mugurā?

Konsultēja eksperte: Baiba Irbe - Homeopātijas Institūta psiholoģe, ģimenes psihoterapeite apmācībā.





Kategorija: Viņai un Viņam | Skatījumu skaits: 2505 | Pievienoja: ilze | Reitings: 0.0/0
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Vietnes izvēlne


Onlain spēles

Lejuplādes



FORUMS


Šodien dzimšanas diena:
alinciks(22)

Kategorijas iedaļa
Seriāli [5]
Forums [3]
Zirgi [5]
Grāmatas [3]
Mūzika [3]
Kino [3]
Sabiedrība [3]
Humors [2]
Photoshopes [3]
Video [7]
Stils un Mode [2]
Datori un mobīlie [2]
Sievietēm [3]
Grūtniecība [10]
Sports [2]
Bērni [12]
Grutniecība pa trimestriem [38]
Bildes [2]
Viņai un Viņam [6]
Spēles [38]
Dārzniecība [2]
O!Kartes akadēmija [15]
ilze  | (26)
ottojaaremaa  | (6)
stiene  | (3)
AIRISA  | (3)
krajpin  | (3)
Foto albūms
Gadījuma bilde:
Sieviete ar naudu
Gadījuma bilde:
Sunīts
Gadījuma bilde:
Meitenīte
Gadījuma bilde:
Фотография 1
Gadījuma bilde:
zirgi pie ūdens
Mini-čats
200
TOP komentāri
ilze


Komentāri: [12]


ottojaaremaa


Komentāri: [9]


Lilli


Komentāri: [4]


AIRISA


Komentāri: [4]


osis123


Komentāri: [1]


Statistika

Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0



Saitā reģistrējušies
Pavisam kopā: 247
Pēdējā mēneša laikā: 0
Pēdējā nedēļā: 0
Vakar: 0
Šodien: 0

 No viņiem
Administrātore: 1
Eksperti: 0
Aktīvi lietotāji: 3
Reģistrējušies: 243

 No viņiem
Vīrieši: 109
Sievietes:138


Šodien šeit bijuši:



Ieejas forma

Meklēšana


Ierakstu Arhīvs
Tagu mākonis
Faili muzika Photoshop art Design wallpaper Opera Windows graphics love 3D fantasy Lady Gaga rokdarbi games Speeles Ugunsgrēks photoshapes Dārzniecība Zirgi Seriaali fashion mobiilie vinnai un vinnam Bērns Beerns O kartes akademija Sievietem speles