ilze.ucoz.lv

Ceturtdiena, 18.04.2024, 03:31
Sveicināti Viesi

Reģistrācija
Ieeja
Sākums » 2009 » Februāris » 4 » Ko piedāvāt kā pirmo papildēdienu? Un cik?
22:34
Ko piedāvāt kā pirmo papildēdienu? Un cik?

Pirmo iesaka piedāvāt vai nu dārzeņu biezeni, vai augļu biezeni, vai putru. Pēdējā laikā pediatri biežāk iesaka sākt ar dārzeņu biezeni, jo to uzskata par vērtīgāku vitamīnu un minerālvielu dēļ.

Ja kā pirmo mazajam piedāvā augļu biezeni, tas viņam tik ļoti var iegaršoties, ka turpmāk bērns var atteikties ēst veselīgos, bet ne tik garšīgos dārzeņu biezeņus.

Zīdainis, kurš ēdis mātes pienu, jaunu ēdienu parasti pamēģina drošāk nekā zīdainis, kurš ēdis mātes piena aizstājēju. Tas tādēļ, ka mammas piens katru reizi garšo mazliet citādi atkarībā no tā, ko mamma pati ēdusi. Savukārt mātes piena aizvietotājs vienmēr garšo vienādi, un bērns ir pieradis pie vienas garšas.

Piedāvājot zīdainim pirmos papildēdienus, svarīgākā ir pakāpenība – katrs jauns produkts ēdienkartē jāievieš kā vienīgais jaunais tajā nedēļā.

Lai pamanītu, vai no jaunā ēdiena nerodas alerģiska reakcija, bērns jānovēro pusstundu stundu pēc ēšanas, pēc piecām sešām stundām un turpmāko 48 stundu laikā. Ja reakcijas nav, devu var palielināt un atkal mazulis jānovēro. Tā turpina ar katru jaunu produktu, kamēr organisms uz kādu produktu nesāk reaģēt pārāk vētraini, nesākas alerģiska reakcija. Tad darbojas pēc citas shēmas (skat. nākamajā atvērumā).

Pirmo reizi piedāvājot mazulim jaunu ēdienu, dod apmēram piecus gramus vai vienu nepilnu tējkaroti biezeņa vai putras. Jauno ēdienu mazulim dod katru dienu, pakāpeniski palielinot tā daudzumu līdz 150 gramiem vienā ēdienreizē. Putras daudzumu var palielināt līdz 200 gramiem ēdienreizē.

 


Dārzeņu biezenis

Vispirms gatavo biezeni no viena dārzeņa. Pirmajam biezenim iesaka izvēlēties vai nu burkānu, vai ķirbi, vai kabaci, vai ziedkāpostu, vai kartupeli. Kad bērns apmēram nedēļu ēdis biezeni, kas gatavots no viena dārzeņa, tam pievieno otru dārzeni. Piemēram, ja mazais pirmo saņēmis burkānu biezeni, pēc nedēļas burkānam pievieno kartupeli, un nedēļu mazais ēd burkānu–kartupeļu biezeni, bet vēl pēc nedēļas tam pievieno ziedkāpostu. Tad piedāvā kādu putru, un nedēļu bērns ēd burkānu, burkānu–kartupeļu vai burkānu–kartupeļu–ziedkāpostu biezeni un putru.

Citi speciālisti uzskata, ka no deviņu desmit mēnešu vecuma mazulim var dot arī bietes un pākšaugus – zaļos zirnīšus un zaļās pupas. Taču citi speciālisti ir pārliecināti, ka pākšaugi bērnam nav jādod līdz gada vecumam, jo tie ļoti uzpūš vēderu. Pastāv viedoklis, ka vērtīgāks ir biezenis, kurā kopā vāra dārzeņa sakni, stublāju un zieda daļas. Piemēram, burkāns vai kālis kopā ar kāpostu un ķirbi vai ziedkāpostu.

 

Putra

Arī putru sākumā iesaka izvēlēties no viena veida graudiem. Par labu izvēli pirmajai putrai uzskata kukurūzu, griķus, prosu, rīsus un auzu pārslas. Šajos graudaugos nav graudaugu olbaltuma glutēna (precīzāk, tas ir nelielā daudzumā). Šis olbaltums mēdz izraisīt smagas organisma atbildes reakcijas, ja bērnam ir kāds no tā nepanesamības veidiem (visbēdīgāk, ja celiakija). To nevar konstatēt, kamēr bērns nav apēdis kaut ko, kas satur glutēnu, bet šo brīdi var attālināt, sākumā dodot graudaugus, kas to nesatur. Tā tiek iegūts laiks, lai mazuļa gremošanas sistēma pagūst vairāk nobriest un iespējamās reakcijas nav tik smagas, kā arī papildēdiena piedāvāšana noris normāli. Tā kā vienas no pirmajām izsīkst bērna dzelzs rezerves, prosas, griķu, kukurūzas un auzu pārslu putras arī satur visvairāk dzelzs. Rīsu – mazāk.

Jāvēro, lai bērnam no kādas putras nerodas aizcietējumi vai šķidras fēces. Ja zīdainim parādās aizcietējumi, kā nākamo jauno ieteicams izvēlēties auzu putru. Ja izkārnījumi ir šķidri, kā nākamo labāk izvēlēties rīsu vai griķu putru. Kad mazais paaudzies, viņam var piedāvāt arī kviešu un miežu putru, kā arī gatavot putras no dažādiem graudaugiem vienlaikus. Piedāvājot putru ar pienu no bērnu pārtikas klāsta, jāraugās, vai zīdainim neparādās alerģiska reakcija tieši šajā nedēļā. Bērniem līdz gada vecumam visbiežāk alerģisku reakciju izraisa govs piena olbaltums. Tāpēc pirmajā dzīves gadā neiesaka dot govs pienu.

 

Augļu un ogu biezenis, sula

Kā pirmo zīdainim iesaka piedāvāt ābolu, bumbieru vai banānu biezeni. Ja mazulim jau novērota alerģiska reakcija vai bieži mēdz būt šķidri izkārnījumi, no augļiem pirmo piedāvā banānu. Pēc tam pakāpeniski mazuļa ēdienkartē var iekļaut upenes, plūmes, baltās jāņogas, zemenes, avenes. Pirmajā dzīves gadā neiesaka dot vīnogas – tās bieži izraisa alerģisku reakciju, turklāt bērns var aizrīties. Svaigi augļi un ogas biežāk izraisa alerģisku reakciju, bet termiski apstrādātajos augļos ir mazāk vitamīnu. Tāpēc sākumā augļu biezenis jādod īpaši uzmanīgi, vērojot, vai mazuļa organisms jauno produktu pieņem bez problēmām. Ja viss ir kārtībā, biezeņa daudzumu pakāpeniski palielina līdz piecām sešām tējkarotēm dienā gada vecumā.

Ja bērnam dod sulu, vislabāk sākt ar tējkaroti atšķaidītas sulas – puse spiestas sulas, puse ūdens. Ja viss kārtībā, nākamajā reizē atšķaidītu sulu var dot atkal, palielinot tās daudzumu līdz 30 ml ap pusgada vecumu, vēlāk vairāk.



Žurnāls "mans mazais" aprīļa 2008.gada / autors Dace Rudzīte




Var piedāvāt gatavās putras, kuras viegli un ērti pagatavojamas. Tā kā es pati izmantojo šos maisijumus, tad iesaku arī Jums:



Banānu biezputra

Banānu biezputra. Maiga un sātīga biezputra ar speciālo bērniem paredzēto pienu, bez glutēna, bez kristāliskā cukura. Gatavota no īpaši atlasītiem rīsu un kukurūzas graudiem un banānu pārslām, nodrošinās mazuli ar enerģiju un pilnvērtīgai attīstībai nepieciešamajām uzturvielām. Speciāls bērnu uztura produkts. Lietot pēc ārsta norādījuma.



Rīsu biezputra

Rīsu biezputra. Maiga un sātīga biezputra ar speciālo bērniem paredzēto pienu, bez glutēna, bez kristāliskā cukura. Piemērota kā pirmais papildēdiens, nodrošinās mazuli ar pilnvērtīgai attīstībai nepieciešamajām uzturvielām un enerģiju. Speciāls bērnu uztura produkts. Lietot pēc ārsta norādījuma.



Miluvit-mit rīsu - kukurūzas biezputra

Miluvit-mit Rīsu – kukurūzas biezputra. Maiga un sātīga biezputra ar speciālo bērniem paredzēto pienu un augstvērtīgiem graudiem, bez glutēna, bez kristāliskā cukura. Nodrošinās mazuli ar enerģiju un pilnvērtīgai attīstībai nepieciešamajām uzturvielām. Speciāls bērnu uztura produkts. Lietot pēc ārsta norādījuma.




tiks gaidīti arī jūsu ieteikumi, kuri tiks apkopoti šajā lapā:








Kategorija: Bērni | Skatījumu skaits: 3542 | Pievienoja: ilze | Reitings: 0.0/0
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Vietnes izvēlne


Onlain spēles

Lejuplādes



FORUMS


Šodien dzimšanas diena:
alinciks(22)

Kategorijas iedaļa
Seriāli [5]
Forums [3]
Zirgi [5]
Grāmatas [3]
Mūzika [3]
Kino [3]
Sabiedrība [3]
Humors [2]
Photoshopes [3]
Video [7]
Stils un Mode [2]
Datori un mobīlie [2]
Sievietēm [3]
Grūtniecība [10]
Sports [2]
Bērni [12]
Grutniecība pa trimestriem [38]
Bildes [2]
Viņai un Viņam [6]
Spēles [38]
Dārzniecība [2]
O!Kartes akadēmija [15]
ilze  | (26)
ottojaaremaa  | (6)
stiene  | (3)
AIRISA  | (3)
krajpin  | (3)
Foto albūms
Gadījuma bilde:
4
Gadījuma bilde:
Animals
Gadījuma bilde:
zirgs
Gadījuma bilde:
Sunīts
Gadījuma bilde:
2
Mini-čats
200
TOP komentāri
ilze


Komentāri: [12]


ottojaaremaa


Komentāri: [9]


Lilli


Komentāri: [4]


AIRISA


Komentāri: [4]


osis123


Komentāri: [1]


Statistika

Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0



Saitā reģistrējušies
Pavisam kopā: 247
Pēdējā mēneša laikā: 0
Pēdējā nedēļā: 0
Vakar: 0
Šodien: 0

 No viņiem
Administrātore: 1
Eksperti: 0
Aktīvi lietotāji: 3
Reģistrējušies: 243

 No viņiem
Vīrieši: 109
Sievietes:138


Šodien šeit bijuši:



Ieejas forma

Meklēšana


Ierakstu Arhīvs
Tagu mākonis
Faili muzika Photoshop art Design wallpaper Opera Windows graphics love 3D fantasy Lady Gaga rokdarbi games Speeles Ugunsgrēks photoshapes Dārzniecība Zirgi Seriaali fashion mobiilie vinnai un vinnam Bērns Beerns O kartes akademija Sievietem speles