ilze.ucoz.lv

Piektdiena, 26.04.2024, 09:49
Sveicināti Viesi

Reģistrācija
Ieeja
Sākums » 2009 » Februāris » 2 » Barošana: Diskusija maisījums vai krūtsbarošana?
18:15
Barošana: Diskusija maisījums vai krūtsbarošana?
*** Es beidzu barot ar krūti, kad mazajai bija 3 mēneši - biju laimīga. Gan es, gan vīrs izgulējušies... Mazā sāka gulēt VISU nakti, bez kādām tur kolikām.
Par piena maisījumu izmaksām runājot - es nekad neesmu saskatījusi problēmu: sildot ūdeni, mazgājot pudelītes, arī naudā: turklāt ātri vien sāku blenderēt dārzeņus, dot sulas no pašu dārza, kā arī parasto pienu un dzeramo jogurtu. Alerģijas nebija.
Tagad gadiņš. Ne reizi nav slimojusi. Staigā un čivina no 10 mēn. Ā un vasarā, kad bij 5-7 mēn. peldējāmies uz nebēdu gan jūrā, gan ezeros. Neuzskatu, ka mātes piens ir tik obligāts, galvenais - laimīga mamma. Tai krūts barošanā jau vairāk pluss ir tas kontakts mammai ar bērnu...
*** Piebildīšu par krūts barošanu, tusiņiem un darba atsākšanu. Mazo līdz 5,5 mēnēsiem baroju tikai ar krūti. Tad sāku piebarot ar dārzenīšiem u.t.t.. Ne reizi nebija vajadzība dot maisījumu, bet nevis tāpēc, ka piena bija pārpilnam, bet tāpēc ka interesējos, konsultējos par to, kā pieniņu pavairot un pārvarēt piena krīzes. Darbā atgriezos, kad mazajai bija tikai 3 mēneši (apstākļu dēļ), sākumā uz pusslodzi, kopš 6 mēnēšiem - uz pilnu slodzi. Kā tas man izdevās? Lasi - ja ļoti gribi, visu var apvienot. Tai skaitā tusiņus, bērniņa atstāšanu ar auklīti ar barošanu tikai ar mātes pienu. Vienkārši ir jāinteresējas, jāvēlas, jānoskaņojas un jādara, nevis jānolaiž rokas pie pirmajām grūtībām.
*** Vienīgais arguments, kas, manurpāt, ir pret krūts barošanu, ir tas, ka nevari dzert alkoholu svinībās un jebkuras zāles, kad slimo. Bet tas ir tik mazbūtiski attiecībā pret krūts barošanas priekšrocībām.
*** Pirmais bij maisījumbērns, bet ļoti agri sāka iet b/d, bet tā ar mūžīgo slimošanu neuzsāka. Bez tam, ja ar lielais saslimst, tad tiek cauri viegli, vienmēr.
Otrs mazākais krūtsbērns, šķiet tiešām uzlasa visus piejamos vīrusus, gan tos, ko lielie atnes no darba, gan tos, ko māsa no skolas, gan tos, ko satiek kāpņu telpā vai uz ielas. Bez tam mazajam ik katrs vīruss prasa daudz manu nervu, jo izveseļošanās notiek ļoooti lēnām un ja ir t, tad augsta dienas 3-4-5, ja vēdervīruss, tad nedēļu vismaz.
Es teiktu, ka slimošana un imunitāte ir ļooti daudz atkarīga no paša bērna, jo viens man ir "dzimis nūdists" - kopš iemācījās pati izģērbties, tā mīļākais apģērbs - "būt kailai", mūždien basām kājām puspilka un guļ bez segas bieži vien plika, otrs ir siltummīlis kopš dzimšanas.
Naktīs zīdaiņa vecumā arī labāk gulēja maisījumbērns, bet kolikas bija tikai un vienīgi maisījumbērnam, ar krūtsbērnu tādas nepazinu.
Man domāt, ka ne viens, ne otrs barošanas veids nav bez saviem plusiem un mīnusiem. Piem. man nav saprotama vēlme, par katru cenu savu bērnu barot ar krūti, arī lietojot antibiotikas piem., tas nekas, ka bērnam no tā sāp puncis un ir caureja. Vajag taču mazliet saglabāt veselo saprātu.
*** Es neticu, ka daba būtu iekārtojusi visu šo dabisko lietu ar kaut kādiem mīnusiem. Nu krūtsbarošanai kā tādai nav mīnusu, mīnusus radām mēs paši - alkohols, emocionālā ķēpa...
Tas ir Tavs berns, un ja zini/jūti, ka ar maisījumu jums būs labāk, dod. Un neprasi nevienam - kas notika ar tavu, kad sāki dot maisījumu (raud/neraud/guļ utt), jo tavs bebis tāpat darīs visu pa savam.
*** Principā tas šis ir muļķīgs strīds. Aptuveni tas pats būtu, ja mēs te strīdētos par zobu protēžu ērtumu... Argumenti aptuveni tādā stilā - Nafig ķimerēties ar tiem zobiem, ieliec no rīta protēzes um miers, izņemtā veidā ērtāk notīrīt, nav jāāpmeklē zobārsts. Pārejam visi uz protēzēm utt.  No otras puses - "pētījumu" par ietekmi uz intelektu utt. Ja jālieto maisījums, tad jālieto, un viss.
***  No grāmatas – Bērna bioloģiskā attīstība (R.Geske)
Dabiski ēdinātiem zīdaiņiem 80% gadījumu ir normāla ķermeņa masa, mākslīgi ēdinātiem – tikai 43% gadījumu.
Garīgo spēju vērtēšanas testi liecina par augstāku intelektuālās attīstības līmeni nekā mākslīgi ēdinātiem bērniem. Mātes piena svarīgākā sastāvdaļa ir garo ķēžu polinepiesātinātās taukskābes – lcp. Esenciālās taukskābes arahidonskābe un dokozheksēnskābe ir svarīgs smadzeņu, nervu sistēmas un redzes funkciju attīstībā. To līmenis sevišķi ir augsts sievietēm, kuras uzturā lieto zivis.
Nozīme ir arī krūts barošanas ilgumam. Intelektu iespaido arī pašas mātes klātbūtne.
Zīdaiņu pēkšņās nāves sindroms. Bērniem, kas nav saņēmuši mātes pienu, šī sindroma iespējamības biežums ir 3 reizes lielāks.
Akūtas respiratoras saslimšanas. Mākslīgi ēdinātiem bērniem risks saslimt ar ARS ir 3,6 reizes lielāks.
Bērniem, kas saņēmuši mātes pienu līdz 12 mēnešiem, ausu infekcijas gadījumu skaits samazinās uz pusi.
Dabiski barotiem bērniem bojāto zobu skaits ir stipri mazāks.
Risks saslimt ar caureju pie jauktās ēdināšanas pieaug 4,2 reizes, pie mākslīgās – 14,2 reizes. Bērniem, kas nesaņem mātes pienu, caureja ir otrais biežākais nāves cēlonis (pirmajā vietā ir plaušu karsonis).Šiem bērniem ir divreiz lielāks bakteriālās infekcijas risks. To nosaka tas, ka mākslīgo maisījumu pagatavošanai tiek izmantots ūdens, kurā var atrasties patogēna flora, kā arī bērna zarnās mainās ph līmenis no skābas vides uz bāzisko vidi (skābā vidē iet bojā baktērijas), ēdinot ar mākslīgiem maisījumiem.
Mākslīgi ēdinātiem bērniem līdz 6 mēnešiem iespēja saslimt ar urīnceļu infekciju ir 5 reizes lielāka.
Ar krūti barotiem bērniem ir labāka redze, jo mātes piens satur lcp.
Audzēju risks līdz 15 gadu vecumam samazinās par 50%, ja bērns saņēmis mātes pienu vismaz līdz 6 mēnešu vecumam. Meitenēm, kuras zīdītas ar krūti, ir mazāks risks saslimt ar krūts vēzi.
*** Maisījums - tā ir alternatīva gadījumos, kad māte nevar savu bērnu pati zīdīt. Un miiiiilzīgs bizness. Ja interesē, var papētīt firmas Nestle biznesa vēsturi un produktuu reklāmas kampaņas, kā arī to, kāpēc šī firma daudzviet tiek boikotēta..
*** Gribēju pajautat kas ar tiem mandeļu un kokosu pieni, vai tie ir pieejami veikalos un tos var lietot uzturā zīdaiņi? Pirmo reizi ko tādu dzirdu Tos gatavo patstāvīgi no labas kvalitātes kokosa vai mandelēm. Šeit sākas sarežģītā daļa, jo organic kvalitātes rieskti pie mums ir grūti pieejami un nežēlīgi dārgi.

Ar komentāriem turpināsim diskusiju, kuru pēc tam sakoposim rakstā
Jau iepriekš paldies!
Kategorija: Bērni | Skatījumu skaits: 2896 | Pievienoja: ilze | Reitings: 2.0/2
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Vietnes izvēlne


Onlain spēles

Lejuplādes



FORUMS


Šodien dzimšanas diena:


Kategorijas iedaļa
Seriāli [5]
Forums [3]
Zirgi [5]
Grāmatas [3]
Mūzika [3]
Kino [3]
Sabiedrība [3]
Humors [2]
Photoshopes [3]
Video [7]
Stils un Mode [2]
Datori un mobīlie [2]
Sievietēm [3]
Grūtniecība [10]
Sports [2]
Bērni [12]
Grutniecība pa trimestriem [38]
Bildes [2]
Viņai un Viņam [6]
Spēles [38]
Dārzniecība [2]
O!Kartes akadēmija [15]
ilze  | (26)
ottojaaremaa  | (6)
stiene  | (3)
AIRISA  | (3)
krajpin  | (3)
Foto albūms
Gadījuma bilde:
2
Gadījuma bilde:
Animals
Gadījuma bilde:
daisy
Gadījuma bilde:
5
Gadījuma bilde:
Augstās Modes nedēļa Parīzē: Jean–Paul Gaultier
Mini-čats
200
TOP komentāri
ilze


Komentāri: [12]


ottojaaremaa


Komentāri: [9]


Lilli


Komentāri: [4]


AIRISA


Komentāri: [4]


osis123


Komentāri: [1]


Statistika

Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0



Saitā reģistrējušies
Pavisam kopā: 247
Pēdējā mēneša laikā: 0
Pēdējā nedēļā: 0
Vakar: 0
Šodien: 0

 No viņiem
Administrātore: 1
Eksperti: 0
Aktīvi lietotāji: 3
Reģistrējušies: 243

 No viņiem
Vīrieši: 109
Sievietes:138


Šodien šeit bijuši:



Ieejas forma

Meklēšana


Ierakstu Arhīvs
Tagu mākonis
Faili muzika Photoshop art Design wallpaper Opera Windows graphics love 3D fantasy Lady Gaga rokdarbi games Speeles Ugunsgrēks photoshapes Dārzniecība Zirgi Seriaali fashion mobiilie vinnai un vinnam Bērns Beerns O kartes akademija Sievietem speles