• Šobrīd Vaivari Jūrmalā ir vienīgā vieta Latvijā, kurā iespējams veikt reitterapiju.

  • Aptuveni pirms gada ar to nodarbojās arī rehabilitācijas centrs Līgatne, taču tas mainījis darbības virzienu uz pacientiem, kuriem ir daudz kontrindikāciju reitterapijai – jau minētajām neārstējamajām vainām klāt var minēt arī slimības periodu: ārstēšanu ar zirgu nedrīkst veikt, ja kopš mugurkaula traumas nav pagājuši vismaz septiņi mēneši.

  • Veselības ministrijas apstiprinātā maksa par vienu nodarbību ir 4 lati, bet Vaivaru pacientiem tā izmaksā tikai 65 santīmus, jo reitterapija ir iekļauta valsts rehabilitācijas programmā.

  • Šobrīd kopā ar stacionārajiem pacientiem ārstniecisko jāšanu apmeklē 34 cilvēki.

  • Atkarībā no vainas ārstēšanās grafiks var būt ļoti atšķirīgs – citi nāk divreiz nedēļā, citi reizi pusgadā, citi iziet desmit nodarbību kursu un atkārto to divas reizes gadā.


    EKSPERTES VIEDOKLIS

    Olga Bērziņa, Nacionālā rehabilitācijas centra Vaivari Reitterapijas nodaļas dibinātāja:

    – Ne visus drīkst ārstēt ar reitterapiju – skoliozes slimniekiem tā pieļaujama tikai slimības vieglākajās stadijās, jo deformācijas trešajā un ceturtajā pakāpē stāvokli šādi var padarīt vēl ļaunāku. Cilvēki, kas cieš no varikozām (paplašinātām) vēnām, jāt nedrīkst vispār.

    Ārstēšanu ar zirgu var veikt jebkuram cilvēkam, kas sasniedzis pusgada vecumu, bez jebkādiem vecuma ierobežojumiem. Ir cilvēki, kas ir pārliecināti, ka terapija palīdzēs, un uz nodarbībām nāk ar noteiktu mērķi, citi uz to raugās kā uz eksperimentu, taču uz brīnumu neviens necer. Ārstēšana ar zirga palīdzību var slimību vismaz apturēt un ar laiku sniegt uzlabojumus pacienta stāvoklī. No sākuma jāsaglabā tas, kas ir, un tikai tad var veidot kaut ko no jauna – tas ir smags un ilgs darbs.

    Reitterapija nav panaceja no visām slimībām. Cilvēks pēc nodarbības nelido, taču ar laiku uzlabojas dažas funkcijas. Tas, cik ātri vai lēni tas notiek, ir individuāli. Ja man jautā – vai es staigāšu? –, es atbildu, ka nezinu. Nav godīgi solīt saulainu nākotni vai nogriezt cilvēkam visus ceļus – pacientam ir jābūt pilnībā informētam. Jāstrādā.

    Reti, bet brīnumi tomēr notiek. Kādai meitenei laupīta spēja staigāt, bet vecāki sešus gadus cīnījušies, izmēģinājuši visas iespējamās nodarbības un procedūras, lai dabūtu bērnu uz kājām, taču viss velti. Jau atmetuši visas cerības, ģimene kā pēdējo salmiņu nolēmusi izmēģināt reitterapiju. Meitene uzkāpa uz zirga, un viss pamazām sāka darboties – pašiem bija brīnums. Tas bija tieši tas, kā trūka. Noslēdzošais ķēdītes posms, lai viss aizietu, kā nākas.